Ruoko Rakennusmateriaalina

Olki vs. Ruoko katteena

Posted by on helmi 19, 2020

suositteli sen viljelemistä rantavesissä. Rehevöityminen on kuitenkin kääntänyt nykyisin tilanteen täysin ylösalaisin, sillä nykyisin rannoillamme kasvaa liikaa ruokoa. Nykyisin kysymyksenä on, että kuinka pystyisimme paremmin hyödyntämään ruokoa.

Professori Toivo Rautavaara julisti 1940-luvun rehupulaa välinpitämättömyydeksi ja saamattomuudeksi maassamme, jossa on paljon vesiä. ”Sellaiset asutuskeskusten ruovikot kuten Helsingin Vanhankaupungin lahdessa, Turussa Ruissalon suunnalla jne. olisi korjattava valtion toimesta. Korjuu tapahtuu helposti nuorison talkootyönä, kunhan joku huolehtii sadon talteenotosta.” Professori Rautavaraa totesi.

Järviruokoa on käytetty hyödyksi kattojen päällysmateriaalina etenkin saaristossa, jossa rukiin olkien saanti on lähes poikkeuksetta ollut vaikaa. Pitkiä rukiin olkia, kun ei enää nykyään saada, paremmaksi vaihtoehdoksi rukiille on osoittautunut olkea kestävämpi järviruoko. Ruo’osta tehdyt katteet ovat olleet yleisimpiä saarilla sijaitsevien venevajojen, latojen ja aittojen katoissa. Perinteisesti ruokoa on leikattu viikatteilla ja sirpeillä. Talvella ruo’on leikkuu aloitetaan joulu- ja tammikuun välillä ja tätä leikkuuta voidaan jatkaa maaliskuun loppuun asti. Kausittaista ja paikallista vaihtelua tapahtuu rannoilla luonnollisesti – vuosittainen kasvu on esimerkiksi erilaista ja lintujen pesimäajan alkaminen vaihtelee. Järviruokoa ei saa kuitenkaan leikata silloin, kun tulee voimakkaasti, sataa vettä tai kun on paljon lunta. Ruoko leikataan tänä päivänä joko sirpillä tai koneellisesti, jonka jälkeen se puhdistetaan käsin roskista, korsista ja lehdistä. Lopuksi se sidotaan yhteen kimpuksi narulla.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *