Ruoko Rakennusmateriaalina

Onko Järviruo’osta Energiakasviksi?

Posted by on helmi 19, 2020

Suomen merenlahdet ja järvet ovat viime vuosina rehevöityneet runsaasti ja ruovikoiden kasvu on ollut nopeaa. Suomessa järviruokoa löytyy Ahvenanmaasta Lappiin asti. Rannikkoalueen ruovikoiden pinta-ala on Etelä-Suomessa tuoreen satelliittikartoituksen mukaan noin 30 000 hehtaaria. Näiden biomassojen hyödyksi käyttäminen on kaikkien etu, sillä vanhat ruovikot kasvavat keskimäärin metrin vuodessa. Järviruo’on käyttö energiakäyttöön on erinomainen tapa hyödyntää suuria ruovikoita ja tämän takia sitä tutkitaan paljon.

Tallinnan teknillisen yliopiston Lämpötekniikan laitoksella on tutkittu jo vuosia ruo’on poltto-ominaisuuksia kontrolloiduissa olosuhteissa. Tutkimuksissa on tehty useita käytännönläheisiä kokeita ja tutkimuksia ruo’on soveltuvuudesta energian tuotantoon. Kokeissa on testattu mm. esikäsittelyä, korjuumenetelmiä ja jopa polttamista. Polttokokeita on tehty eteläsuomalaisissa voimalaitoskokoluokkaisissa ja maatilakokoluokkaisissa polttokattiloissa. Tulokset ovat olleet kannustavia, vaikka ongelmiakin on tullut vastaan. Isoimmat käytännönongelmat ovat liittyneet ruo’on silpun pituuteen – sitä ei ole nimittäin saatu riittävän hienoksi.

Mainioita käyttömuotoja ruo’olle energianlähteenä vaikuttaisivat olevan poltto kokonaisina paaleina olkikattilassa ja poltto seoksena puuhakkeen kanssa. Olisi tärkeää löytää sopiva polttokattila ruovikkoalueen läheltä, jottei kevyttä tavaraa tarvitsisi kuljettaa turhan pitkiä matkoja. Lähivuosien aikana on tavoitteena kehittää ruo’on korjuuseen ympäristö- tai energiatukea, jotta korjuu saataisiin taloudellisesti kannattavaksi.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *