Ruoko Rakennusmateriaalina

Kasvislähiruokatarjonta kasvaa kokoajan

Kasvisruokien ja niitä tarjoavien ravintoloiden määrä kasvaa jatkuvasti ja se onkin luonnollisuutta, luonnonmukaisuutta ja kasvisruokia arvostaville loistava juttu. Valikoiman ja tarjonnan lisääntyminen avaa mahdollisuuksia uusien makujen ja makumaailmojen löytämiseksi. Lihaa sisältävät ruoat ovat usein pääosassa ruokalistoilla, mutta nykyään kasvisruokia on onneksi ilmestynyt valittavaksi entistä enemmän ja lähestulkoon jokaisesta ravintolasta löytyy ruoka-annoksia, joista valita mieleisensä. 

Myös suosituista annoksista on mahdollista saada kasvisversioita ja osa ravintoloista jopa kannustaa asiakkaita tiedustelemaan tai vaihtamaan annoksen raaka-aineita kasvisversioihin esimerkiksi ympäristösyistä. Yllättävän moni ravintola Helsingissä onkin ottanut tavoitteekseensa olla hiilineutraali ja tarjota mahdollisimman paljon kasvisruokaa. 

Osa ravintoloista kasvattaa raaka-aineita itse

Uusimpien trendien mukaan osa ravintoloista on innovoinut erilaisia metodeja, joiden avulla kasvattaa itse osa raaka-aineista paikan päällä ravintolassa. Ruokien kasvattaminen suoraan keittiössä tai ravintolasalissa on ympäristön kannalta todella hyvä vaihtoehto, koska kuljetusta ei tarvita ja tuoreet raaka-aineet, kuten mausteet, yrtit, salaatit ja kasvikset voidaan valita suoraan lautaselle tai valmistettavaksi.

Kun kasviksia kasvatetaan paikan päällä, voidaan hyödyntää keittiössä syntyvää lämpöä suoraan paikan päällä ja esimerkiksi vain tiettyinä satokausina kasvavia kasviksia voidaan kasvattaa myös satokausien ulkopuolella tasaisten olosuhteiden ansiosta. Tästä onkin hyötyä myös ruokalistojen ja lempiherkkujen suunnittelussa, kun raaka-aineet ovat varmasti saatavissa. 

Paikan päällä tuotetut ja kasvatetut raaka-aineet ovatkin yksi parhaista keinoista vähentää ilmastopäästöjä ruoan osalta, kun kuljetus jää kokonaan välistä ja ruokaa voidaan kasvattaa juuri se määrä, kuin sitä tarvitaan.

Myös hukkaan menevät osat, kuten kuoret ja huonoksi menneet yksilöt voidaan kompostoida paikan päällä ja näin käyttää uusien raaka-aineiden kasvualustana. Tämä onkin todella loistavaa ja ekologista kiertokulkua!